השר כץ, שניחן במימדי גוף המרשימים, עבר בימים האחרונים ניתוח לקיצור קיבה. קיצור קיבה הינו אחד מתוך שורת ניתוחים הקרויים "בריאטריים" שפותחו בעשורים האחרונים, והמיועדים לטפל כירורגית בהשמנת יתר חולנית. בין הסוגים ניתן לציין הצרת קיבה בטבעת, שרוול קיבה, מעקף קיבה ועוד. כאשר אדם בעל משקל גוף קיצוני ביחס לגובהו משלם גם מחיר בריאותי על המשקל – למשל כסוכרת, יתר לחץ דם, פגיעה בכלי הדם ובמערכת השלד – הניתוח הבריאטרי מוצע כאופציה.
מטופלים רבים תיארו בפניי את ה"לפני" וה"אחרי" שבניתוח כזה, וישנן מספר נקודות ראויות לציון מן התובנות והנסיון המצטברים. ראשית, אי אפשר להתעלם מההבדל המשמעותי במשקל ובאיכות החיים הנגזרת ממנו סמוך לאחר הניתוח. שנית, מדובר בניתוח הירואי, כלומר השינויים הפנימיים במערכת העיכול עשויים להיות דרמטיים, ולכפות סדר יום מאד מסויים ומערכת עיכול שפשוט פועלת אחרת, לא לפי הכללים המוכרים לנו..ושלישית, לא דיברנו על הפעמים בהן הניתוח נכשל – על הסיבוכים שעלולים להיות מסכני חיים. משפחתה של מטופלת אחת שלי נקראה פעמיים (!) להפרד ממנה, ואחרי שנה של אשפוזים (חלקם, כאמור, במחלקת טיפול נמרץ) ולא פחות מתריסר ניתוחים, היא שוחררה לביתה, משוללת יכולת להרות. חשוב מאד לציין את ההקפדה הנדרשת לאורח החיים לאחר הניתוח. לכן על הניגשים לניתוח לקבל ליווי פסיכולוגי כזה או אחר, המסייע להמנע מ"צלילה" מחודשת לדפוסי אכילה בעיתיים. יש משהו מתעתע באדם ממוצע מימדים הנכנס למשרדך – עליך לזכור כל העת שמימדיו לא משקפים את דפוסי האכילה והרגש שלו. כן, הסוכרת מאוזנת, כאבי הברכיים התמתנו והוא מפעיל מידה של שליטה עצמית כיום (כל הכבוד!) – אבל כאב נפשי פנימי ממשיך לדמם. הבעייה לא באמת נפתרה מן השורש. במעין משחק "בבושקות" הפוך..איש שמן וכואב נחבא בתוך איש רזה.
ואיך כל זה קשור לשר כץ ולרכבת הקלה? כי השר כץ בחר ליצור שינוי דרסטי ומקָטע ב"מערכת העיכול" של התחבורה במטרופולין הכי עמוס בישראל. הוא דחה פתרונות שעובדים היטב במדינות המערב. וכך, במקום לשנות אורח חיים (לאסור על כניסת מכוניות פרטיות בימים מסויימים לאיזורים עמוסים, ליצור קוי אוטובוס מטרופוליניים בתדירות גבוהה אשר מייעלים את הניידות בתוך העיר), הוא הורה על שינוי שאינו עוזר לרפא דפוסים אלא מנציח אותם, והכוונה כאן היא להמשך השימוש ברכב הפרטי והימנעות מפנייה ארוכת טווח לתחבורה הציבורית. בתחום שבו אפשר היה לשנות את ההתנהלות מהשורש, באמצעות ייעול התחבורה הציבורית, יבוצעו שינויים שישבשו את המטרופולין במשך עשור לפחות, ושיעניקו פתרון מאד נקודתי – שכן כל ההתניידות מקו הרכבת הבודד הזה ועד שאר העיר – יוק.
כשאומרים "לחשוב בגדול", הכוונה היא לאו-דוקא דרסטי, הירואי, לחתוך, להשקיע מיליארדי דולרים, לשתק מליוני אנשים. לפעמים צריך פתרונות חכמים ופשוטים כגון אלה שהציעו דר' דב חנין או ניצן הורביץ. פחות קווי אוטובוס מקבילים ש"תוקעים" את העיר, ויותר תחבורה שמחברת בין הערים בתדירות גבוהה – ואז מעניקה פתרונות תדירים בתוך הערים עצמן (שתי וערב של אוטובוסים לטובת התניידות קלה ומהירה).
מי שלא רוצה להגיע לניתוח הזה, כמשל או כנמשל – כדאי לשים לב לתמרורי האזהרה מבעוד-מועד ולא להקלע לפקק מזיק. יש ימים שבהם לא מתפנקים במה שמזיק (=רכב פרטי, כניעה לדפוסי אכילה גרועים), ובאופן מתמשך – פשוט בוחרים בהסתכלות ארוכת טווח, עמוקה ומקיימת. ההשקות לתחום התזונה – ברורות.
ומה עושה ההומאופתיה בתחום של משקל היתר החולני? ישנם קרוב ל-200 (!) טיפולים שונים ומגוונים בנושא. כל אדם – והרקע שלו. האם זה עניין תורשתי? בעיות בבלוטת התריס? אכילה רגשית שיצאה משליטה? כל אחד וסיפורו-הוא, וההתאמה של הטיפול נעשית באופן פרטני.
לקריאה נוספת: מאמר שפרסמתי בירחון "חיים אחרים" אודות השמנה והאפשרויות להרזות בעזרת הומאופתיה.