כשמתעניינים בתהליך טיפול טבעי, מתעוררת הרבה פעמים השאלה במה לבחור, ואז צץ לפעמים גם בלבול קל. השמות הם דומים: נטורופתיה תומכת בגוף דרך תוספי מזון, צמחי מרפא, שינוי תזונתי וטיפולי מגע. לעומתה, הומאופתיה ניגשת לבעיות של גוף ונפש מתוך הבנה של מכלול התופעות, של הקשרים בין התופעות הגופניות והרגשיות. תפקידה של ההומאופתיה הוא לסייע בשיפור הבריאות הגופנית והרגשית כאחד, והיא ניתנת דרך כדורים או טיפות המופקים מחומרים טבעיים בדרך יחודית. לטיפולים ההומאופתיים אין טעם או ריח, התמציות מאד עדינות, והן מתאימות לכל גיל.
דרך להמחיש את היחוד של כל גישה היא להראות את ההתייחסות לצמחי מרפא שונים. אני רוצה להדגים זאת דרך צמחי מרפא המיועדים לניקוי כבד. מה שפעם נחשב לפרקטיקה נדירה המיועדת ליודעי ח"ן, היא היום מטבע לשון שגור.
ההבנה שאנחנו משלמים מחיר בריאותי על הרגלי חיים קלוקלים, ושזה עשוי להתבטא בבעיות כבדיות, ברורה לרובנו. בעונות המעבר יש יותר אנשים מאי-פעם המאמצים תזונה נטורופתית של ניקוי כבד. לרוב, זה אומר דיאטת אורז שמתווספים לה ירקות מבושלים וקטניות מונבטות, רצוי של מש. בתחום צמחי המרפא אנשי המקצוע מציעים חליטות של גדילן מצוי, שן הארי וארטישוק. תמצית הומאופתית מופקת גם מכל אחד מהצמחים הללו – אך השימושים הם שונים. השימושים של תמציות מהצמחים הללו בהומאופתיה כוללים איזון סממנים גופניים מאד מפורטים – וגם איזון המישור הרגשי.
לדוגמא, גדילן מצוי (ששמו בלטינית הוא Sylibum Marianum ושידוע גם בשם Carduus marianus).
זהו צמח בר קוצני שאת פריחתו רואים בעונת האביב בשולי הדרכים. בנטורופתיה, חליטה של זרעיו (המרים!) נחשבת טובה לאיזון שומנים בדם, לצמצום נזקים בעקבות צריכת יתר של אלכוהול או תרופות.
כאשר הגדילן ניתן במינון הומאופתי, טעמו כלל אינו מר, למעשה מדובר בתמצית מאד עדינה היכולה להלקח בכל גיל. בקליניקה ההומאופתית הגדילן ניתן גם לאחר טראומה לכיס מרה או לכבד, ובפרט כאשר ישנן הפרעות עיכול הכוללות הקאות ובחילות. נפשית, הוא יתאים לאנשים שעל אף רגישותם אינם מבקשים עזרה אלא מפנימים את חווית הפגיעה, נרתעים מסביבתם ומעדיפים לנהל תקשורת שאין בה מקום לרגש אלא לפקודות טלגרפיות וקשות.
לכן, קל לראות את ההבדלים בין הגישות – לא מדובר כאן רק בביוכימיה המשנה את תפקוד הגוף ועוזרת לכבד להשתקם – אלא גם ממש במצבים רגשיים שבעזרת מינון מאד עדין עוברים שינוי וריפוי.
חשוב להדגיש שגדילן איננו הטיפול היחיד לבעיות כבד בהומאופתיה, ישנם למעשה מאות (!) טיפולים כאלה. הרעיון הוא למצוא את המכלול ולהתאים טיפול שהוא מעבר לבעייה ממוקדת כזאת או אחרת. מכאן, גם שאני מציעה לא לבצע "התאמות אישיות" אלא לגשת לאבחון אישי ומלא.